DSC 0116R scaled

Ridder St Joris IJsselstein

St Joris1

Vogelvereniging Kleur en Zang IJsselstein

DSC 0114 scaled
St Joris1
DSC 0119 scaled
DSC 0120 scaled
DSC 0129 scaled
© augustus 2023

Het oprichten van de vereniging 1950

Eind jaren veertig waren ongeveer 10 vogelliefhebbers lid bij een vereniging in Utrecht.
0m niet iedere keer op en neer te hoeven reizen naar Utrecht werd besloten om een vereniging in IJsselstein op te richten ondanks een moeilijke tijd: er was weinig geld. Met hulp van de toenmalige penningmeester van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers werd op 6 januari 1950 de vereniging opgericht.
Dit vond plaats in Hotel Café Restaurant met Pension de Ridder St. Joris te IJsselstein.

De vereniging kreeg de naam Veren en Vinnen, want het was een combinatie van vogel- en visliefhebbers.
Het dagelijks bestuur bestond uit: Cees Kranenburg, Cor de Lang, Ot Mastwijk, Rinus Mol hoek, Dik Timmer, Henk Veld huizen en Rein van Zoelen.
De contributie bedroeg voor leden f 0,50 en jeugd­leden f 0,25 per maand.

In 1952 stond de vereniging financieel er heel erg slecht voor en werd door Rinus Molhoek het idee naar voren gebracht om een loterij te organiseren voor de broodnodige inkomsten.
Hij ging bij de meubelfabrieken van Schilte, Fenstra en van Rooijen vragen om prijzen voor deze verlotingen en hij kreeg o.a. stoelen, een tafel en een bankstel. Bovendien stuurde hij naar alle verenigingen in Nederland -die aangesloten waren bij de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers- 10 loten met de vraag deze te verkopen. Dit is een groot succes geworden: er kwam geen lot meer terug en ….. de centen kwamen.
Wel werd door de bond verboden dit in het vervolg nog eens te doen.

Ook werd er een kooienfonds opgericht om zelf kooien te gaan maken. Dit gebeurde bij de familie Timmer in de Aleida van Culemborgstraat.

Eind 1952 telde men 44 leden, maar omdat het met de vissen geen succes was, is de vereniging toen doorgegaan als “vogelvereniging Kleur en Zang”.
De eerste twee jaar was het onderkomen bij Ridder St. Joris gratis, daarna moest er zowel voor de vergaderingen als de tentoonstelling huur worden betaald. Die bedroeg voor de vergaderingen f 4,00 en voor de tentoonstelling f 60,00.
De eerste jaren staat in het kasboek een pakje sigaretten f 0,60: deze werden tijdens de vergaderingen op tafel gezet, want dat was in die jaren overal de gewoonte. Iets wat nu ondenkbaar is met al die rookverboden!!

In 1956 werden er postzegels gekocht, 20 stuks voor f 2,20.
Want er waren zelfs al enkele leden van buiten IJsselstein.


Bron: Jubileumuitgave 1950 – 2010