Ridder St Joris IJsselstein

DSC 0129 scaled e1730358485462
opgericht1950

Vogelvereniging Kleur en Zang IJsselstein

Impressie Over De Tentoonstellingen

Vanaf de oprichting in 1950 tot heden zijn er altijd tentoonstellingen geweest. Allemaal waren ze anders met veel verschillende soorten en aantallen vogels, ook vogels die wij tegenwoordig niet meer veel tegen­ komen. Voor de liefhebbers waren dit prachtige tentoon-stellingen om naar toe te gaan.

Daar staat tegenover dat nu weer volop wildzang gekweekt mag worden en dat gaat de liefhebbers goed af gezien het aantal inzendingen op de tentoon­ stellingen. Ook de kweek met vroeger moeilijk te kweken vogels neemt gestaag toe, ook mede door de hoge prijzen die tegenwoordig gevraagd worden en de voeding die te verkrijgen is voor deze vogels.

Maar terug naar de prachtige jaren in Ons Centrum waar de kooien van de zolder gehaald moesten worden: een lange keten van leden zodat de kooien van hand tot hand gingen tot dat ze uiteindelijk in de zaal terecht kwamen. Dan pas opbouwen, houten stellingen neerzetten en de vele sets op z’n plaats zet­ ten zodat de volgende dag de vogels er in konden.

Aan de kant van de bar werd ruimte vrij gehouden voor vitrines. Deze kooien met glas ervoor en een lampje erin gingen de leden thuis aankleden met planten, stokjes en mos, soms met een watervalletje.
Meestal werd er naar aanleiding van de aankleding een biotoop-passend vogeltje in gedaan.
Er waren aparte prijzen voor de mooiste aankleding van de vitrines.

tentoonstellingen
Verkoopklasse 1974 in bovenzaal Ons Centrum

Wij hadden in Ons Centrum twee zalen: één voor de tentoonstelling en één voor verkoop en bar. Eind jaren zestig werden in de verkoopzaal nog volières opgebouwd, welke dan gevuld werden met vogels en fazanten.

Doordat het steeds drukker werd en door de groeiende verkoopklasse moesten de volières verdwijnen om meer ruimte te creëren.

De volières werden ook slecht, deze stonden in 1954 al bij de tentoonstelling in Ridder St. Joris.
In de verkoopzaal mocht ook gerookt worden, in de tentoonstellingszaal was dit verboden.

Ons -inmiddels overleden- lid Gijs van Rhenen kwam met een grote ventilator die bevestigd werd aan een plank hout ter grootte van een ruit. De ruit ging eruit en de ventilator erin: rookprobleem was opgelost.
Deze ventilator heeft dienst gedaan tot ons vertrek in 2002 uit Ons Centrum naar het IJ.S.W.-gebouw.

Met de jaren groeide het aantal leden, dus ook het aantal ingezonden vogels. Voor een onderlinge tentoonstelling kwamen we enkele jaren boven de 1000 vogels, waaronder voor die tijd hele dure exemplaren. Dus moest er ’s nachts gewaakt worden: 4 leden melden zich aan. Er werden die nachten heel wat boompjes “geklaverjast”. Als ’s morgens om 8 uur de voerploeg arriveerde moesten de bewakers wakker gemaakt worden ….. maar er was “toezicht” geweest!

Al een groot aantal jaren telt de tentoonstelling tussen de 800 en 900 vogels, bijeengebracht door 70 tot 80 leden. De tentoonstellingen zijn door de jaren heen altijd in een goede en gezellige sfeer gehouden.

Hulp is in al die jaren geweldig geweest en de accommodatie die we nu in het Pulse-gebouw hebben is heel mooi.

Wim Hagenaars

Wim Hagenaars is 44 jaar lid van de vereniging. In december 1969 werd hij 2e secretaris maar is in verband met verhuizing naar Deil hiermee gestopt in 1974.
Zit al vanaf 1968 in de tentoonstellingscommissie en verzorgt samen met Hein van Rooijen de voorberei-dingen hiervoor.
Hij is vele jaren keurmeester tropische vogels geweest.
Vanaf 19 september 2005 voorzitter van de vereniging.

Jubileumuitgave 1950 - 2010