Tijgervink

tijgervink

De tijgervink (Amandava amandava) is een klein vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae) voorkomende in onder andere Thailand, Indo-China, de Filipijnen, Malakka en op Java.

Uiterlijk

In het broedseizoen is de bovenzijde van het mannetje donker roodbruin met een zwarte staart. De vleugeltjes zijn donkerbruin, terwijl de rest van zijn lichaam helderrood is. Op de flanken, rug en staartwortel bevinden zich witte stippen. Na het broedseizoen wordt hij meer vaalbruin. Het vrouwtje heeft overwegend grijs met geel en bruine tinten. De totale lengte van de tijgervink is 10 centimeter.

Verzorging

Deze kleine sterke vogel kan in Nederland gehouden worden in een buitenvolière maar wel met extra fijnmazig gaas tegen ontsnappen en moet 's winters in een binnenruimte kunnen verblijven. Zijn voedsel bestaat uit een wit en geel milletzaad en kanariezaad. Daarnaast moet vers drinkwater, grit en maagkiezel altijd ter beschikking staan. Bij een goede voeding en verzorging zal de tijgervink in de volière makkelijk tot broeden overgaan.