Blauwfazantje

blauwfazantje

Het blauwfazantje of (Uraeginthus bengalus) is een kleurig vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae), oorspronkelijk afkomstig uit Afrika met name van Senegal tot de Rode zee en in zuidelijke richting tot Zimbabwe, (het vroegere Zuid-Rhodesië). Er is nog een -minder bekende- (onder)soort: de bruinkopblauwfazant.

Uiterlijk

Het blauwfazantje heeft een grijsbruin schedelkapje. De nek en bovenzijde zijn bruin, de vleugels zijn wat donkerder. De kin, borst, flanken en achterste gedeelte van de romp zijn blauw evenals de staart, waarvan de buitenste veren bruin kunnen zijn. Alleen het mannetje heeft een wijnrode wangvlek en de pop (het vrouwtje) is over het algemeen ook wat fletser blauw. De snavel is oranjeachtig. De totale lengte van kop tot staart is 11 - 12 centimeter.

Verzorging

Deze vogel is wanneer hij geacclimatiseerd is, zelfs in een wat beschutte buitenvolière te houden, maar alleen als deze in de winter beslist vorstvrij is. Het blauwfazantje moet gevoederd worden met wit en geel milletzaad, kanariezaad, veel groenvoer, kleine insectjes, miereneieren en eivoer. Drinkwater, grit en maagkiezel moeten uiteraard altijd ter beschikking staan.